Závin z dýně

Plním slib a přidávám recept na dýňový závin – opravdové a nejoblíbenější podzimní pokušení! Aspoň v Bulharsku. Propadnete mu také, až ho ochutnáte!

Její Veličenstvo Dýně – jeden z nejlepších darů podzimu! Má výbornou lehkou chuť a zároveň nás skvěle dobije energií. Když zmíníme všechny vitamíny, které obsahuje – A, C, D a E, a ještě vysoký obsah draslíku, vápníku, hořčíku, železa a proteinů, můžeme ji rovnou nazvat podzimní královnou, která se stará o naše oči, pokožku, svaly, energii a chrání nás před rakovinou. Navíc nám pomáhá hubnout ?.

Bonusem navíc jsou její semínka. Jsou opravdovou laboratoří, která se stará mimo jiné o naši dobrou náladu a jsou strašákem pro špatný cholesterol.

Když jsem byla malá, nakoupili jsme na podzim dýně a uchovávali je ve sklepě. Tak jsme si (nejen) toto pokušení užívali po celou zimu.

Pro pečení závinu nejvhodnější dýni, která se dá najít i tady na trhu, je tykev turek (obecná). Zrovna se mi podařilo koupit tak nádhernou dýni!

Já na tento závin používám sušené válené těsto, které si kupuji v bulharském obchodě. Abych se přiznala, ještě jsem nezkoušela použít chlazené těsto, které se tady prodává. Třeba ho někdy zkusím a dám vám vědět. Možná bude příprava dost podobná jako u štrůdlu. A pokud byste se rozhodli ho na dýňový závin vyzkoušet, uvítám jakékoliv vaše zkušenosti s chlazením těstem.

Příprava našeho závinu není nijak náročná. Kromě balení váleného těsta a samozřejmě dýně, budete potřebovat ještě hrnek cukru, půl hrnku oleje a 150 g vlašských ořechů, klidně i 250 g. Výborně se hodí i skořice – 1-2 lžičky. Podle toho, jak je dýně sladká, cukru může být trochu méně.

Třetinu času zabere rozkrájení a oloupání dýně. To je dost nebezpečná operace, lepší je k ní mít silnějšího pomocníka. Potom se musí ještě nastrouhat. Takto připravenou dýni dáme do kastrolu s trochou oleje a cukru. Půl hrnku oleje musí vystačit na celou přípravu, tak do kastrolu dáme asi pětinu. Dusíme na středně silném ohni do vypaření vody. Dýně jí obsahuje hodně, může to trvat i půl hodiny. Když se voda vypaří, máme napůl hotovo.

Následuje pokládání do pekáče. Předem dno pekáče vymažu olejem. Listy váleného těsta používám po dvou. Pokropím trochou oleje, pak nasypu dýni, posypu cukrem a ořechy a volně sroluji. Stejným způsobem zpracuji celé množství váleného těsta. Do této operace se moc rády zapojují děti. Nakonec potřu olejem i povrch závinu a dávám péct do předehřáté trouby na 180°C.

Peče se asi půl hodiny, ale každá trouba peče jinak, takže radši sledovat. Že je závin hotový, poznáte podle zlatavé červené barvy.

Správně by se po vyndání z trouby měl zakrýt čistou utěrkou a chvilku nechat stát. To jo, jen jestli vydržíte ?. U nás se vydržet nedá (jen abych to svedla i na ostatní ?), posypala jsem ihned moučkovým cukrem, nakrájela a přepadla ?.

Užijte si tu excelentní specialitu, ať vám chutná!

Mariya Petrova
Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>