Dnešní dobrota je pro bulharskou kuchyni taková typická specialita – pita s nádivkou. Vůbec pečení domácího chleba a různých druhů pečiva je v bulharské kuchyni něco jako kultovní záležitost. Určitě to souvisí s dávnými tradicemi, kde je chleba symbolem naší podřazenosti přírodě a zároveň symbolem hojnosti, kterou nám příroda dává.
Pečení chleba s nádivkou je v podstatě příprava chleba s jídlem dohromady. Pečení zeleniny a masa uvnitř chleba zachovává jejich chuť plnohodnotnou a je to velmi vydatné.
Těsto si můžete připravit podle svých zvyklostí nebo použít hotové. Abych se přiznala, vyzkoušela jsem i to hotové, které jsem také vyfotila u surovin. Chuťově bylo dobré, ale nezpracovávalo se mi tak, jak jsem chtěla, nebylo až tak měkoučké a pružné. Proto jsem si napodruhé těsto zadělala a konečný výsledek na fotce je mým domácím výtvorem. Stačí na to půlka množství těsta, ze kterého se normálně zadělává domácí chleba – použila jsem cca 400-500 g těsta.
Nádivku jsem předem připravila na pánvi. Osmahla jsem na oleji a podusila nakrájené žampiony, lilek a cibuli. Osolila, opepřila a přidala hrstku rýže a s trochou vody jsem to chvíli nechala dusit. Ke konci jsem přidala několik nakrájených stroužků česneku, lžíci papriky a nastrouhané rajče. Přidala jsem ještě trochu saturejky a petrželovou nať.
Těsto jsem rozdělila na dva díly. Jednu půlku jsem rozválela a dala na olejem namaštěný kulatý pekáč a vytáhla po stranách, aby se pak těsto dalo spojit. Rozložila jsem nádivku rovnoměrně na celý povrch a na to dala rozválenou druhou půlku těsta. Dokola jsem oba kraje přimáčkla k sobě a lehce zakroutila, aby se těsto neotevřelo při pečení.
Upekla jsem v předehřáté troubě na cca 180°C do zlatova. Musí se u toho sledovat, jestli je chleba upečený i zespoda.
Servírovat se může ihned, porce na talíři rychle vychladne. Zasytí a příjemně zahřeje bříško!
Zkuste to, ať vám chutná!