Slavnostní chleba – tisíciletá tradice bulharské kuchyně

Jedno bulharské přísloví praví: „Nikdo není větší než chleba“. To je hluboce vryto v bulharské kultuře, vyjadřuje to úctu nejen k samotnému chlebu. Skrývá v sobě úctu k té těžké práci, díky které máme na stole krásně voňavý chleba, ale také hlubokou úctu, pokoru a vděčnost přírodě, její cykličnosti a za všechny dary, které nám země dává.

Od pradávných dob je chleba symbolem bulharské pohostinnosti. Když přijde host, upeče se chleba. Pozveme návštěvu a základem celé hostiny je domácí chleba. Otevře se nový obchod, nová restaurace, nový úřad, postaví se nová budova nebo nový podnik. Nezbytnou součástí slavnostního zahájení čehokoliv je pohoštění kulatým domácím chlebem s čubricí.

Z matky na dceru se již celá tisíciletí předává umění zadělat těsto a upéct chleba. Umí to každá Bulharka a považuje se to za čest. A tohle umění neztrácí na důležitosti ani v dnešní uspěchané době, kdy je všechno v obchodě. I dnes se v Bulharsku stejně jako dřív peče domácí chleba. Co víc – doba internetová k tomu jen přispívá spoustou webových stránek, skupinami, možnostmi sdílení. Dnes jsou Bulhaři po celém světě. Každá Bulharka si to umění nese s sebou a šíří ho, popularizuje voňavý domácí chleba ve všech jazycích. Tak se pečení domácího chleba dostává do nových dimenzí a připadá mi to jako nehlasná soutěž o nejlepší chleba. Bulharsky se takový kulatý domácí chleba nazývá pitka.

Abych nečelila obvinění, že žárlivě chráním tajemství bulharské kuchyně, prozradím vám recept. Není nijak složitý, potřebujete jen několik ingrediencí: 1 kg hladké mouky, 1 sáček instantního nebo půl kostky čerstvého droždí, 500 ml mléka (nebo 250 ml mléka a 250 ml vody), 4 lžíce oleje, 1 vejce, které rozdělíme na bílek a žloutek, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, cca 80 g másla, které necháme asi hodinu před tím mimo lednici, aby bylo měkké, nebo ho rozpustíme.

Do velké mísy smícháme droždí a cukr a necháme cca 20 minut stát, za tu dobu se droždí rozpustí. Přidáme lehce zahřáté mléko, sůl a olej, bílek a zamícháme. Postupně přidáváme mouku a mícháme rukou až do vytvoření středně tuhého těsta. Když je těsto už dost tuhé, posypeme trochou mouky stůl, na kterém těsto uhněteme. Nejlépe se těsto dělá, když ho zvedáme a silou boucháme o stůl, tak 100 krát.

Pečeme v pekáči vysypaném moukou nebo vyloženým papírem na 180-200°C cca 40-45 minut. Po vyndání trochu pokropíme vodou a pokryjeme na 15 minut utěrkou.

Podle starého bulharského zvyku se pitka nekrájí nožem, ale láme se rukou. Přeji vám dobrou chuť s neodolatelně voňavým domácím chlebem!

 

Mariya Petrova
Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>