Celer pro zdraví, navíc pro dobrou chuť a vůni

Když jsem včera nakupovala a uviděla čerstvý celer i s natí, vůbec jsem neváhala. Není tak často k vidění, proto jsem koupila množství, které mi možná vystačí na rok do další sklizně.

Moje máma kdysi pracovala v zemědělském podniku a jeden její kolega agronom říkal, že kdyby muži věděli, co celer dokáže, pěstovali by ho ve velkém a měli ho pořád na talíři. Prostě je velmi účinným afrodiziakem, obzvlášť pro muže a v čerstvé formě.

Ano, celer není jen tak nějaké ochucovadlo a koření pro lepší vzhled a vůni jídla. Už dávno se ví, jak skvěle prospívá zdraví. Především celému trávicímu systému, zabíjí bakterie a plísně v ústech, v žaludku a střevech. Pomáhá při potížích s ledvinami a močovým měchýřem, ale také při hubnutí se svými detoxikačními schopnostmi. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Je přírodním antibiotikem a velmi účinným prostředkem proti cukrovce. Zkuste si ráno na lačno během měsíce a půl dávat sklenici čerstvě vymačkané celerové šťávy. Sami pocítíte její blahodárné účinky.

Všechno to se snadno dá najít na internetu, proto se dopodrobna nemusím rozepisovat.

V bulharské kuchyni se hojně používá především celerová nať. Ta nádherná neodolatelná vůně! Zkuste ji dát do bramboračky a už ji budete chtít pořád.

Dnešní článek je o tom, jak si připravit celerovou nať na zimu a do další sklizně. Nejjednodušší je ji nakrájet a nechat usušit. Já ji nejdřív omývám, aby z ní spadla hlína, pak trochu oklepu a osuším (utěrkou nebo ubrouskem) a nakonec ji nechám dobře uschnout. Pak ji nakrájím nadrobno, rovnou k použití. Podle množství ji nechám sušit na pekáči či na talíři, nejlepší je pod ní dát nějaký papír. Nechám ji tak několik dní aby se dobře vysušila za občasného promíchání, aby nezplesnivěla a vysušila se dobře. Když se za několik dní už začne lámat, pak je hotová k uskladnění. Nejvhodnější je uchovávat ji v papírovém nebo látkovém sáčku. Kdysi moje babička měla látkové pytlíky a do nich dávala všechno usušené koření. Zachová se tak ta nádherná vůně a chuť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V dnešní době si vše usnadňujeme skladováním do mrazáku. Jestli máte dost velký mrazák (a nemusí být ani tak velký), zkuste celerovou nať zmrazit. Radši do malých sáčků se zipem pro jednotlivé porce. Já jsem tento způsob zkusila letos poprvé. Neměla jsem sáčky se zipem, proto jsem ji dala do obyčejných a dávky jsou trochu větší než jedna porce. Do toho jsem nastrouhala a přimíchala také část bulvy a nadrobno nakrájené stonky. Tak mám připravený celer, snad mi na rok bude stačit.

Nebo preferujete celer z balených koření pro ušetření času a práce? Můžete si ho jednou zkusit usušit, abyste poznali, jak velký rozdíl v tom je.

Nechte si chutnat se zdravým a krásně voňavým celerem!

Mariya Petrova
Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>