Vítám vás na stránkách bulharské kuchyně!

Je tady několik věcí, které bulharské kuchyni přidávají šmrnc a orientálnost.

Byli jste někdy v Bulharsku? Pokud ano, vzpomínáte jak chutná Bulharsko? A co se stalo právě vašim favoritem?

Já mám favority dva – papriku a bílý jogurt. Jelikož je paprika moje oblíbená zelenina, přidělila jsem jí místo hned na začátku. Takže dnes to bude o paprice.

V bulharské kuchyni se používá hodně zeleniny. Papriku bych nazvala královnou zeleniny, přidává se skoro do všech jídel. Používá se nejen v syrovém stavu, ale také se peče. Mmm, božská vůně a chuť!

Ochutnali jste někdy pečenou papriku? Pokud ne, zkuste to. Papriku si doma můžete opéct v troubě, nebo na plotýnce. Pokud se rozhodnete opéct jí v troubě, doporučuji položit jí na plech. Když se paprika peče, její slupka zčerná a trochu se zkrabatí. Její šťáva se částečně vypaří a částečně vyteče. Pak je z toho paprika trochu vysušená. Na plotýnce se však tolik nevysuší. Opeče se lépe, ale na druhou stranu když praskne, přidělá vám víc práce s úklidem. Také se z toho víc kouří a pokud ji zrovna neopékáte na balkóně nebo na zahradě, musíte pak intenzivně větrat. Také očekávejte, že sousedé k vám pravděpodobně zavolají hasiče. To abyste se nedivili, když uslyšíte sirénu!

V Bulharsku se paprika peče různými způsoby. V troubě, na plotýnce, na ohni, a také ve speciálních pecích. Když říkám, že je to pec, představujete si nějakou velkou pec, ve které se rozdělává oheň? Jen klid, je to jen kuchyňský elektrický spotřebič, bez kterého se žádná bulharská domácnost neobejde. Letos ta domácí pec na pečení papriky slaví 40. jubileum. Nazývá se čuškopek nebo-li pec na papriku. No, vidíte, hned máme jedno bulharské slovíčko! Ani to nebolelo. Paprika se v bulharštině řekne „piperka“, a také „čuška“. Od toho druhého názvu je odvozen i název pece – “čuškopek”.

Pečená paprika je v bulharské kuchyni také základní surovina na přípravu různých pokrmů. Na podzim, když si Bulhaři doma připravují zimní saláty, se paprika opéká ve velkém. Rozdělá se oheň, dají se na obě strany dvě cihly a na ně plech a tak se v co nejkratším čase opeče co největší množství papriky.

Chcete vědět, jak si zimní salát můžete připravit sami doma? Pokud ano, neváhejte mi napsat!

Mariya

Jsem expert na bulharštinu a miluji bulharskou kuchyni. Spojila jsem dvě svoje vášně a vytvořila kříženec z obou – vznikla tak nevšední učebnice bulharštiny formou kuchařky. Do bulharštiny s chutí! Více o mně si můžete přečíst zde >>